Dieet blog

  • Special Recent Posts

    Afvallen met shakes; is gezond?

    Afvallen met shakes; is gezond?

    Kan je afvallen met shakes - en is dat gezond? Je kent vast de reclames voor shakes, waarmee je binnen een maand een paar kilo gewicht zou kunnen kwijtraken. Misschien ben je nieuwsgierig, misschien denk je dat het onzin is. Kan je echt afvallen met shakes? Raak je dan niet ondervoed? En hoe goed werkt een shake dieet om kilo's kwijt te raken? We bespreken hier in het kort alles wat je moet weten. Werkt het shake dieet echt? Over het algemeen wel. Shakes bevatten een mengsel van voedingsstoffen waarvan de samenstelling precies is uitgedokterd door de producent. Een dieetshake bevat dezelfde voedingsstoffen als een 'echte' maaltijd - eiwit, vitaminen, vezels, mineralen. Wat een shake níet bevat is (veel) suikers, koolhydraten en vetten. Dat zijn de voedingsstoffen die, als je er te veel van eet, zorgen dat je aankomt. Doordat dieetshakes arm zijn aan deze stoffen, wordt je lichaam gedwongen om je eigen voorraden aan te spreken om energie vrij te maken. Daardoor val je meestal af zo lang je het shake dieet volgt. Is afvallen met shakes gezond? Hoewel shakes niet bepaald lijken op een bordje aardappelen, groente en vlees, kunnen ze wel degelijk een volwaardig dieet vormen. Een dieetshake die alle aanbevolen dagelijkse hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevat, noemen we een maaltijdvervanger. Je kunt er vanuit gaan dat zulke dieetshakes de juiste stoffen bevatten om jouw lichaam in een goede conditie te houden. Om gezond af te vallen moet je via shakes en eventueel via andere etenswaren in ieder geval elke dag deze voedingsstoffen binnenkrijgen: 75 gram eiwitten 30 gram koolhydraten 20 gram onverzadigde vetzuren 10 gram vezels voldoende essentiële vitaminen en mineralen Verder moet je niet te lang doorgaan met het dieet. Omdat dieetshakes weinig tot zeer weinig koolhydraten en vetten bevatten, belangrijke brandstoffen voor ons lichaam, kan je ondervoed raken als je onder een bepaalde gewicht komt. Deze waarschuwing geldt trouwens voor elk ander dieet. Hoe snel val je af met shakes? Dat hangt van de shake af. Vooral goedkope shakes bevatten nog steeds relatief veel suiker, die je lichaam verbrandt in plaats van de overtollige kilo's aan te spreken. Shakes met minder suiker zorgen er voor dat je sneller afvalt. Let er op dat de claims op de verpakkingen van dieetshakes vaak niet gecontroleerd zijn door externe organisaties. Een opmerking als 'vetarm' zegt dus eigenlijk weinig. Wat zijn de voordelen van afvallen met shakes? Shakes zijn een makkelijke vorm van diëten. Er is al voor je uitgemeten hoeveel van het product je per dag binnen moet krijgen. Zo'n verpakking hoef je vervolgens alleen nog te mengen met water of yoghurt. Goede merken shakes bevatten genoeg eiwit, vitamines en mineralen om gezond af te vallen. Wat zijn de nadelen van afvallen met shakes? Niet alle shakes bevatten voldoende vezels, wat nadelig kan zijn voor je spijsvertering en je stoelgang. Je kunt je dieet dan aanvullen met een bron van vezels. Sommige shakes bevatten ook te weinig vetzuren en eiwitten voor een volwaardig dieet. Kies jouw dieetproduct dus weloverwogen! Sommige shakes bevatten zo veel suiker dat afvallen lang duurt of helemaal niet gebeurt. [...]
    De gezondheidsvoordelen van groene smoothies

    De gezondheidsvoordelen van groene smoothies

    Groene smoothies verdringen in steeds meer Nederlandse huishoudens de boterhammen die we traditioneel eten bij ontbijt en lunch. Groene smoothies hebben dan ook tal van gezondheidsvoordelen die we hier zullen bespreken. Wat zijn groene smoothies? Allereerst is het goed om te bekijken wat we verstaan onder een groene smoothies. Soms wordt gedacht dat een groene smoothie uit yoghurt en fruit bestaat, zoals deze in supermarkten en sommige restaurants verkrijgbaar zijn. Een groene smoothie is echter veel meer dan dat. Een groene smoothie is groen omdat deze groene bladgroente bevat. Het zijn juiste deze groene bladgroenten die de groene smoothies zo gezond maken. Groene bladgroenten die geschikt zijn voor de bereiding van een groene smoothie zijn spinazie, boerenkool en andijvie. Ook paksoi en snijbiet zouden gebruikt kunnen worden. Gezondheidsvoordeel 1: zuur-base Groene bladgroenten bevatten bladgroen (chlorofyl). Dit is groen pigment wat de bladeren van planten kleur geeft. Behalve dat bladgroen een kleurstof is, is het belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat het zuur-basegehalte in het lichaam in balans kan blijven. Dit komt omdat het veel magnesium bevat. Het helpt om het lichaam te reinigen en wordt geroemd om haar detox-eigenschappen. Het zorgt ervoor dat vrije radicalen in het lichaam onschadelijk worden gemaakt en de lever goed kan blijven functioneren. Gezondheidsvoordeel 2: detox Om te kunnen profiteren van de detox-eigenschappen van chlorofyl is het belangrijk dat deze niet worden genuttigd in combinatie met zuivel. Zuivel heft de detox-eigenschappen voor een belangrijk deel weer op. Om deze reden maak je je groene smoothies het beste zelf, aan de hand van groene smoothie recepten. Zo ben je er van verzekerd dat er geen zuivel is gebruikt voor de bereiding van je groene smoothie. Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen maak je de smoothie het beste gewoon met water of met een plantaardige melkvervanger zoals amandeldrink of kokosdrink. Gezondheidsvoordeel 3: voedingsstoffen In een groene smoothie hoort ook fruit thuis. Dit fruit dient vooral voor de smaak. De zoete smaak zorgt ervoor dat de bittere smaak van de bladgroenten niet geproefd wordt. Fruit is natuurlijk ook hartstikke gezond. Het zorgt ervoor dat het lichaam weer wordt voorzien van de nodige vitamines en antioxidanten. Door de groene smoothie in een blender te maken zorg je ervoor dat de vezels in het uiteindelijke drankje bewaart blijven. Deze vezels zorgen ervoor dat de suikers langzaam de bloedbaan kunnen bereiken. Dit voorkomt grote pieken in de bloedglucose wat weer goed is voor de gezondheid. Het zijn de sterke schommelingen in de bloedglucose die op termijn kunnen zorgen voor chronische ziekten zoals diabetes type 2. De groene bladgroenten in de groene smoothie staan uiteraard ook garant voor een flinke dosis van je dagelijkse behoefte aan mineralen, vitaminen en spoorelementen. Het bijzondere van groene smoothies is dat de bladgroenten rauw worden gedronken. Doordat de groenten tijdens de bereiding niet zijn verhit zijn alle vitaminen en antioxidanten optimaal bewaart gebleven. Gezondheidsvoordeel 4: afvallen Veel mensen die de boterhammen van het ontbijt of de lunch gaan vervangen door een groene smoothie zullen merken dat ze gaan afvallen. Dit komt omdat brood een bron van snelle koolhydraten is. Snelle koolhydraten worden snel tot glucose omgezet en doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Door deze snelle stijging is veel insuline nodig. Het nadeel van hoge insulinespiegels is dat het lichaam dan in een toestand komt waarin het vet op slaat. Met een groene smoothie heb je hier geen last van. De groenten bevatten uitsluiten langzame koolhydraten en de fruitsuikers van het fruit worden vertraagd opgenomen door de aanwezigheid van vezels. Deze vezels zorgen voor een soort gelachtig laagje aan de dunne darmwand waardoor glucose meer tijd nodig heeft om de bloedbaan te bereiken. Het bloedsuikerspiegel en insulinespiegel verlagende effect zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker vet kan gaan verbranden. Daarnaast bevat een groene smoothie doorgaan minder calorieën dan een broodmaaltijd. Een groene smoothie bevat doorgaan ook nauwelijks vet terwijl een broodmaaltijd, afhankelijk van het beleg, wel behoorlijk vet kan zijn. Dit alles zorgt ervoor dat veel mensen afvallen door het drinken van groene smoothies. Gezondheidsvoordeel 5: meer energie Veel mensen ervaren dat ze meer energie krijgen door het drinken van groene smoothies. Dit komt omdat het lichaam veel meer vitamines en mineralen binnen krijgt vergeleken met een broodmaaltijd. Door de rijke aanwezigheid van vitamines en mineralen kunnen processen in het lichaam beter functioneren waardoor men zich energieker zal gaan voelen. Het zijn met name de B vitamines en magnsium in groene smoothie die zorgen voor toename in energie. Gezondheidsvoordeel 6: versterkt het immuun systeem Door de verhoogde consumptie van groenten en fruit krijgt het lichaam meer voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat het immuun systeem beter kan functioneren en wordt versterkt. Voor een optimale werking van het immuun systeem kunnen vruchten zoals cranberries, sinaasappels en citrusvruchten worden gebruikt en kruiden zoals gember en kurkuma. Deze maken groene smoothies niet alleen gezond maar ook nog eens erg lekker. Gezondheidsvoordeel 7: verlaagt het cholesterol Meer plantaardige voedingsmiddelen in het dieet zorgen ervoor dat het cholesterol omlaag kan worden gebracht. Door de aanwezigheid van vezels heeft de lever de mogelijkheid om overtollig cholesterol via de ontlasting af te voeren. Gezondheidsvoordeel 8: goed voor de darmen Groene smoothies bevatten in tegenstelling tot vruchtensappen of groentesappen alle vezels nog. Dit komt omdat ze worden bereid in de blender en niet in een (slow)juicer. Een slowjuicer heeft een filter waarin de vezels als pulp achter blijven. Het zijn juist deze vezels die voor de darmen zo belangrijk zijn voor het behouden van een gezonde darmflora. De vezels zijn voedingsbron voor de goede bacteriën die in de dikke darm leven. Deze vezels zorgen voor goede darmbewegingen zodat er geen obstipatie kan optreden en de stoelgang soepel kan verlopen.[...]
    Is snel afvallen slecht voor je?

    Is snel afvallen slecht voor je?

    Het is vrij normaal dat mensen zo snel mogelijk willen afvallen als ze eenmaal het besluit hebben genomen om de overtollige kilo’s aan te pakken. Je hebt vast weleens gehoord dat het beter is om in een rustig en geleidelijk tempo af te vallen. Dat is omdat studies aantonen dat mensen die geleidelijk afvallen beter in staat zijn om op gewicht te blijven, het verminderd het risico op het jojo-effect. Daarnaast is geleidelijk afvallen minder gevaarlijk voor de gezondheid. Recente onderzoeken tonen echter aan dat snel afvallen helemaal niet zo slecht is als gedacht werd. Het zou net zo goed en veilig zijn als geleidelijk afvallen. In dit artikel duiken we dieper op deze materie in. Wat is snel afvallen? Alvorens we dieper in deze materie duiken is het goed om te bekijken wat wordt verstaan onder snel afvallen. Volgens deskundigen is een gezond tempo om af te vallen 0,5 tot 1 kilogram per week. Indien je meer dan dit afvalt dan wordt dit volgens deskundigen beschouwt als snel afvallen en zouden er problemen met de gezondheid kunnen ontstaan. Punten die bij deskundigen tot zorg zijn, zijn het mogelijke verlies van spiermassa, het in de spaarstand gaan van het metabolisme, een tekort aan voedingsstoffen en galstenen. De meest gebruikelijk manier om af te vallen is door een crash dieet te volgen. Dit zijn diëten waarbij je minder dan 1000 kcal per dag mag eten. Dit is minder dan de helft van wat je dagelijkse calorieënbehoefte is. Zeker indien dit gedaan wordt in combinatie met sporten zal dit tot een snel gewicht leiden. Door tijdens een crash dieet te gaan sporten wordt een extra grote negatieve energiebalans gecreëerd waardoor er nog meer vet verbrand wordt. Tijdens de eerste week van een dieet wordt er vaak veel meer gewicht verloren dan 1 kilogram. Dit komt omdat de glycogeenvoorraden van de spieren uitgeput raken. Glycogeen is een vorm van glucose waarin het lichaam energie opslaat. Een eigenschap van glycogeen is dat het vocht vasthoudt. Met het verliezen van glycogeen zal er veel vocht verloren gaan. Hierdoor kan in de eerste week van een streng dieet soms wel 3 tot 4 kilogram verloren worden. Besef dat dit voornamelijk vocht is en slechts een kleiner deel lichaamsvet. Na de eerste week, waarin veel kilo’s worden verloren, zal het tempo van gewichtsverlies stabiliseren op 0,5 tot 1 kilo per week. Het behouden van het streefgewicht Het verliezen van de kilo’s is slechts de helft van de strijd. De echte uitdaging is om op gewicht te blijven. De meeste mensen die een dieet hebben gevolgd hebben een jaar later de helft van de kilo’s terug die zij afgevallen waren. Iemand die 20 kilo afvalt heeft er na een jaar dus weer 10 kilo bij. En vrijwel iedereen heeft 3 tot 5 jaar na het volgen van een dieet weer het gewicht wat men had bij aanvang van het dieet. Dit is de reden waarom veel deskundigen adviseren om in een geleidelijk tempo af te vallen. Er zijn namelijk onderzoeken gedaan die laten zien dat mensen die geleidelijk zijn afgevallen beter instaat zullen zijn om hun streefgewicht vast te houden. Bovendien helpen diëten die zijn gericht op een geleidelijk gewichtsverlies om gezondere eetgewoonten aan te leren. Eetgewoonten waarbij men meer fruit en groenten eet dan anders en minder suikerhoudende voedingsmiddelen. Dit is de sleutel om op lange termijn een gezond gewicht te behouden.   Maar toch lijkt snel afvallen ook zo slecht nog niet. Het voordeel van snel afvallen is dat je minder lang gebonden bent aan een dieet. In een aantal kleinschalige onderzoeken deden mensen die snel afvielen het net zo goed als mensen die langzaam afvielen bij het behouden van hun streefgewicht. Risico’s Snel gewichtsverlies heeft een aantal risico’s voor de gezondheid. Zo bestaat er het risico op het verlies van spiermassa. Nu vindt je spiermassa misschien niet zo belangrijk omdat je niet perse gespierd hoeft te zijn. Maar toch heeft het verlies van spiermassa meer vervellende gevolgen dan je misschien denkt. Spieren vangen op de eerste plaats klappen op. Indien je spiermassa, en daarmee je kracht, afneemt dan wordt je kwetsbaarder voor botbreuken. Een ander, belangrijk, punt is dat spiermassa bepaalt hoe snel je stofwisseling is. Je metabolisme is namelijk 1 op 1 gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa die je hebt. Ook als je helemaal niets doet. In rust gebruikt een kilo spiermassa ongeveer 80 kcal per dag. Indien je 3 kilo spiermassa kwijt raakt door een dieet dan verbrand je lichaam 240 kcal minder per dag. Voor een volwassen man is dit ongeveer 10% van wat hij dagelijks verbrand. Omdat het lichaam minder verbrand zal je eerder teveel eten waardoor je extra snel weer aankomt. Om deze reden is het dus extra belangrijk dat er geen spiermassa verloren wordt tijdens een dieet. Dit kan bereikt worden door voldoende eiwitten in het eetschema op te nemen tijdens het afvallen. Een ander gevaar is dat het metabolisme vertraagd door het dieet. Dit nog bovenop het eventueel vertragen van het metabolisme als gevolg van het verliezen van spiermassa. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het minder eten calorieën de stofwisseling vertraagd. Dit komt door een daling in de hormonen die de stofwisseling regelen. Als gevolg van de caloriebeperking kan de stofwisseling tot wel 23% trager worden. Een ander gevaar is een mogelijk tekort aan voedingsstoffen. Omdat je tijdens een dieet minder eet krijg je automatisch minder vitamines, mineralen en antioxidanten binnen. Belangrijke vitamines en mineralen waarvan een tekort reëel is bij het volgen van een dieet zijn vitamine B11, B12 en ijzer. Dit kan voorkomen worden door voldoende vlees te eten of supplementen te slikken.[...]
    Vet verbranden op een lege maag

    Vet verbranden op een lege maag

    Helpt vet verbranden op een lege maag? Een veel gehoord verhaal is dat sporten op een lege maag extra zou bijdragen aan het verbranden van vet. Maar is dit ook wel zo? Sporten op een lege maag Wanneer je zou sporten voor bijvoorbeeld het ontbijt zou direct het vet verbrand worden. Een negatieve energiebalans zou helpen met de verbranding van vet. Er zijn immers geen of weinig voedingsstoffen in het lichaam die eerst aangesproken dienen te worden. Het vet zou direct aangesproken worden. In theorie is dit ook het geval. In de praktijk kunnen er echter bijwerkingen optreden waardoor deze vlieger niet helemaal op gaat. Onderzoek Er is onderzoek naar sporten en dus ook vet verbranden op een lege maag gedaan. Uit de resultaten is niet naar voren gekomen dat nuchter sporten meer bijdraagt aan afvallen dan sporten met een vollere maag. Integendeel zelfs. Aangezien er geen koolhydraten in het lichaam bevinden, kan het lichaam zelfs zwak worden. Helemaal tot het uiterste gaan word dan zelfs erg moeilijk. Er is zelfs aangetoond dat er veel stresshormonen vrij komen die kunnen leiden tot de afbraak van spieren. Tips Ben je toch van plan op een lege maag te gaan sporten, probeer je dan zoveel mogelijk aan deze tips te houden. Probeer voor het sporten een tussendoortje te nemen in de vorm van een banaan. Bananen bevatten veel koolhydraten die het lichaam meer energie geven. Een stukje ontbijtkoek kan ook goed helpen. Indien je heel intensief wilt gaan sporten, is dat verstandiger om dat op een ander tijdstip te gaan doen. Zware inspanningen op een lege maag zijn niet verstandig. Minder goede prestaties, moeheid en uitputting van het lichaam behoren tot de mogelijke gevolgen. Sporten op een lege maag betekent kortweg een korte, niet intensieve training. Voor een uitgebreid programma kan beter op een ander moment van de dag worden gekozen.[...]
    Gevaren fastfood

    Gevaren fastfood

    Fastfood is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het is niet zo dat onze samenleving dit altijd heeft gekend. Het is vooral in de laatste jaren explosief gegroeid. Maar sinds het moment dat we er kennis mee hebben gemaakt, is het aantal mensen met overgewicht en obesitas flink omhoog gegaan. Mensen die ruim voor de oorlog zijn geboren kampen over het algemeen in een veel minder grote groep met overgewicht. Fastfood Fastfood is de Engelse benaming voor 'snel voedsel'. Het is gemakkelijk in de supermarkt te verkrijgen. Ook zijn er fastfoodrestaurants waar het eten snel op te halen is. Denk aan zakken chips, ijs, pizza, patat, kroketten, frikandellen en zo veel meer. Voedsel dat eigenlijk overal is, we vinden het lekker, maar o zo slecht voor het lichaam is. Want buiten dat het ongezond is voor het lichaam is een lange termijn effect overgewicht en obesitas wat diabetes 2 en hart-en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Inhoud fastfood Fastfood kenmerkt zich voor door de zogenaamde slechte vetten in het voedsel: transvetten. In bijvoorbeeld een hamburger of zak chips zitten veel van deze transvetten. Vitaminen en/of mineralen zijn vaak niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Een hamburger uit de muur is gemakkelijk mee te nemen maar we kunnen niet op veel goede voedingsmiddelen in het product komen. Gevaren fastfood Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat er te weinig vitaminen en mineralen in het lichaam komen. Een gebrek aan een van deze stoffen kan er voor zorgen dat je moe en lusteloos wordt. Het lichaam kan op verschillende manieren reageren wanneer er langere tijd achter elkaar wordt gekozen voor slechte voedingsmiddelen. Maar dan hebben we het nog maar over de korte termijnsymptomen. Op de lange termijn zijn de gevolgen al helemaal niet te overzien. Overgewicht brengt de nodige gezondheidsrisico's met zich mee. Bij obesitas zijn de mogelijke gevolgen nog erger. Vet word niet meer afgebroken en gaat in het lichaam rondzwerven. Het vet komt op plekken waar het niet zou moeten komen. Aan de buitenkant is het duidelijk zichtbaar, maar in het lichaam gebeuren er nog veel meer dingen die een erg vervelende afloop kunnen hebben. Aders kunnen dichtslibben wat hart- en vaatziekten kan betekenen. Dit is momenteel doodsoorzaak nummer één in Nederland. Diabetes 2 is tevens een gevolg van slecht voedsel. Hierdoor kan de alvleesklier niet genoeg insuline meer aanmaken. Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat glucose wordt omgezet in energie. Aan al deze zaken kan wat gedaan worden. Het simpele antwoord ligt in het feit dat er gezonder gegeten dient te worden. Ook dagelijkse beweging kan hier goed bij van pas komen. Op zoek naar een aantal handige tips waar u direct mee aan de slag kunt? Bekijk deze 25 vetverbrandingstips.[...]